Lönndörr till svenskens
Sekulära sanctum; ej
Ni missa Nimis
Om någon jag inte kände, kanske någon från ett annat land, skulle be mig visa mig någonting sällsamt, något som de definitivt aldrig sett eller varit med om förut, skulle jag under ett veckoslut visa dem de få, men fantastiska, platser jag känner till på Kullaberg. Djupadal, platsen där min aska skall spridas, Lars Vilks Nimis i det nomadiska furstendömet Ladonien, 13-metersklippan i Ablahamn och en äggakaka på Rut på skäret (kanske en punsch på Grand?).
Om jag hade fått bestämma på migrationsverket så hade jag sett till att det skulle vara obligatoriskt för alla flyktingar som kom till Nordvästskåne att följa med på en guidad tur till Kullaberg (jag är säker på att man kan få äggakagan utan fläsk). Denna trakt, förutom att den är outsägligt skön, samlar upp, skulle jag vilja påstå, många av drömmarna och idealen som infödingarna bär på. En bekant som nyligen börjat kila stadigt med en sydeuropé tog med denne till just Nimis. Det kan helt enkelt vara så att Kullaberg, just för att det erbjuder ett så brett spektrum av upplevelser (punsch, flum, bygderomantik, extremsport), framstår som ett legitimt föremål för ängsliga svenskars patriotism.
Nimis tillvaro på Kullaberg är säkrad helt enkelt för att den exakt motsvarar den ängslige svenskens önskan om rätten att definiera sin egen fosterlandskärlek.
Men om vi vänder på fläskastegen och sätter in Kullaberg mitt i den globala spänningsfältet mellan den kristna och den muslimska världen, vad händer då?
NIMIS BRINNER (en fullkomligt fiktiv berättelse)
Tidigt på morgonen den elfte September 2011 nådde ett furstligt dekret, prydligt vikt och instoppat i Helsingborgs dagblads kulturdel, konstnären Lars Vilks brevlåda. I meddelandet kunde den namnkunnige och för tillfället yrvakne provokatören, vars vertikalt orienterade morgonfrisyr inte stod topografin kring Håkull efter, läsa:
...arabisk kung i
djupadal förklarar krig
mot ladonien...
(Tja, man kanske inte är så lik en arabisk kung men Ninnis tunika kan kanske i bästa fall kvalificera sig som något slags livré värdig en tjänare till en orientalisk furste?)
Versen hade också gått ut till de största skånska tidningarna, Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, vars båda redaktörer förstod vilket scoop som var på gång. Journalisterna Ola och Emil nådde parkeringen vid Himmelstorp lite efter tio på förmiddagen. De hade samåkt. Alla journalister som jobbar på skånska tidningar bor i Malmö. Efter att ha packat ihop sina termosar och laptopar, började de gamla rödstrumporna så sakteliga traska ner mot Nimis och det undersköna Ladonien.
Vid lunchtid hade de fortfarande inte sett något annat än skolklasser och tillfälliga snorklare. Ola och Emil tog det hela med ro och var inte missnöjda med att ha blivit placerade vid ett händelselöst Nimis. Skolklasserna försvann efter att ha avslutat sina matsäckar. Reportrarna njöt av stillheten och passade på att låta ögonlocken falla.
Men så tilltog Ljudet. Ett infernaliskt knattrande och puttrande. Ola fortfarande halvt sovande föreställde sig en annalkande hord av ett slags robotvarianter av Egyptens gräshoppor. Medan Ola försvann bort i liknelsernas trolska rike höll Emil sig desto mera kall. En stund efter att Ljudet uppenbarade sig kunde således hans nyktra blick skåda en hel armada av riktigt kultiga modellflygplan.
Han förstod också att planen var utrustade med något slags kapslar. Längre hann inte komma i sin nyktra observation förrän infernot brakade lös. Ett efter ett, likt en svärm juligetingar som kolliderar med en jordgubbstårta, störtade planen in i Vilks pompösa strandkojor. De små utspridda lågor som de briserande motorerna gav upphov till förenades så småningom och förvandlade den ansenliga mängden drivved till gigantiska vårdkasar, vars sken reflekterades i varenda klappersten bort till Djupadal.
När rökmolnen någorlunda skingrat sig avtecknade den kolnande drivveden sig mot Skäldervikens dyningar och Bjäres böljande fält likt svaga frekvenstoppar på ett kardiogram. Ladonien låg i ruiner.
Emils första rapport, en tweet, meddelade lakoniskt:
Nytt 9/11.
Flygplan störtar på Kullen.
Nimis Brinner. Stop.
Telegrammet kom sedan att spridas i såväl massmedia som i bloggosfären. På morgonen den 12:e september hade experterna redan kopplats in. Bjorn Bjornsson, doktorand vid Militärhögskolan, tillika mellanösternexpert (och bördig från Kullabygden, vilket inte var lika vidkommande), publicerade en månad senare en rapport som kretsade kring religion, konst, yttrandefriheten och ett övermått av drivved.
Rapporten tecknade en bakgrund som börjar med att World Trade Center i New York, USA, den elfte september 2001, jämnas med marken av flygplan som kapats av en militant muslimsk fraktion vid namn Al Qaida. Relationerna mellan islam och kristendom, orient och occident, öst och väst, härsknar efter denna katastrof allt mer. Muhammedteckningarna i en dansk tidning i mitten av 00-talet får folk i arabvärlden att bränna nordiska flaggor. Den svenske konstnären, Lars Vilks, sällar sig till denna fåra genom sina skisser på en rondellhund som påstås föreställa profeten Muhammed. Även judendomen och dess relationer till såväl islam som kristendom stipulerades i rapporten som en bärande faktor i händelseutvecklingen. Den artikel i Aftonbladet som anklagade en grupp israeliska soldater för att ha sålt en avrättad palestiniers inre organ nämndes också i rapporten, vilken bar namnet "Poetisk rättvisa? Nimisbranden, Islam och yttrandefriheten".
Enligt Bjornsson (2011) framstod Lars Vilks imponerande byggen i -- den av honom utropade staten -- Ladonien, Arx och Nimis, som den optimala skådeplatsen för ett slutord i denna proverbiala sandlådefajt. Åtminstone, menade Bjornsson, framstod den så för det muslimska performancekollektiv som påstods ligga bakom dådet.
En av konstnärerna, som under 1990-talet fick sin utbildning på Valands i Göteborg och som redan då arbetade under artistnamnet "Mus el. man?", hade någon gång under 2010, på en auktion i Riyadh, för en spottstyver kommit över barnen Bin Ladens imponerande samling radiostyrda flygplan.Dessa utrustades med små ampuller av olja (märkta med dollartecken) och fraktades i mörkningen en sensommarkväll med en dhow till staten Ladonien i Norra Europa.
Bjornssons slutsats var att konstnärerna, genom att attackera ett västligt territorium utan rättslig status, och som dessutom upprättats olovligen av en person som blandat sig i diskussionen - Lars Vilks, kritiserade västvärlden med dess eget självreflexiva och ironiska grepp, och att de på detta vis syftade till att skapa en implosion i hela den judisk-kristna upplystheten. Attacken syftade alltså inte till att underblåsa den påstått globala konflikten mellan islam och kristendom, utan att få den att slå knut på sig själv, för att så småningom upplösas.
Kvällstidningarna, som ju älskar svartvita schackplaner, var däremot inte sena att hälla vatten på kvarnen i debatten som vidtog. Man fann 9/11-dioramat så festligt att det till och med spred sig till nöjessidorna. I en helgbilaga löd den första ledtråden i frågesportsavdelningen, under spalten "Vilket land?", så här:
Fem poäng: Väststat
Som Bin Laden kan bomba
Utan risk för hämnd?
Vilks vilade emellertid inte, som Bjornsson (ibid.) så förtjänstfullt redogör för i sin rapport, på sina lagrar utan replikerade med omedelbar verkan. Han hade alltså sett det komma! För att visa vilken hal ål de hade fått i sitt nät, kungjorde han på halal.net att en judisk usurpator med det illustra namnet "Farbror Ablahamn" hade etablerat en bosättning på ett stycke strand nordväst om Mölle golfbana. Denne despot skulle enligt utsago veckan efter Nimisbranden hugga ut sina egna anletsdrag ur en, på platsen belägen, och bland Nordvästskånes våghalsiga ungdomar omtalad, klippformation.
Vidare skulle Farbror Ablahamn sitta inne på ritningarna till en infernalisk maskin som han kallade "hal ål-giljotinen". Uppfinningen skulle tydligen monteras på plats i samband med förstnämnda galenskap och som skulle konstrueras av färska och därmed relativt vassa drivvedsklabbar. Den hade enligt utsago som enda funktion att dekapitera döda ålar som var stoppade med kidneybönor. Den blasfemiska slakten var tänkt att ske i sydsydöstlig riktning mot Mecca. Enligt Vilks, som Farbror Ablahamn tydligen hade utsett till rådgivare i den snåriga kullabergspolitiken, syftade denna hädiska ålarensning till att besvara frågan vi alla någon gång ställt oss: Hur kunde tjommarna i gamla testamentet leva så länge?
Farbror Ablahamn,
Farbror Ablahamn, fyra
Njurar hade han.
Tidningarnas och säkerhetstjänstens intresse ebbade ut i takt med de konstnärliga skärmytslingarnas tilltagande kryptik. Staten Israel, som till en början fördömt dådet mot Nimis, visste inte efter Farbror Ablahamns uppdykande vart de skulle rikta sin antagonism och drog därför tillbaka sina anklagelser mot diverse regeringar och instanser.
Vilks fortsatte skapa nomadisk arkitektur i Ladonien och Nimis fortsatte vara lika välbesökt som innan. Den nya sevärdheten var såklart "mark noll", ett litet torg mellan Arx och Nimis där resterna av flygplanen hade hängts upp i en mobilliknande skulptur. Bjornsson fick ta emot Svärdsorden och därtill ett erbjudande om postdoktorala studier i Kairo. Emil och Ola författade efter det att den värsta mediehajpen hade lagt sig boken Ni minns väl Nimis?. Boken skulle, efter rekommendationer av snapphanehistorikern Björn Gyllix, delas ut till alla niondeklassare i Nordvästra Skåne. För att popularisera innehållet ytterligare skapades fantasifulla kartor över Kullaberg som sedan kom att bli en riktig kassako för Dunkers kulturhus presentbutik.
Frågan är bara hur den vid detta laget smått paranoide Vilks ställde sig till den ström av vänsterorienterade besökare som ju ofta frekventerar Nimis och som han tidigare inte lyft på ögonbrynen för.
Palestinasjal
På väg mot Nimis; mojan
Min? Mujahedin?